20-02-2020  ‘Klimaat in de Klas’ door team Kompaan College, Studio Nico Wissing en Bronkhorst High-Tech BV
Nico Wissing is oprichter en, samen met Lodewijk Hoekstra, eigenaar van NL Greenlabel enGreenm². Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring in tuin- en landschapsontwerpen. Nico wordt door velen gezien als “Groene Visionair”. Vrijdag 18 september stond hij voor een groep van 20 leerlingen in leerjaar 2 van het Kompaan College in Vorden.
Hij vertelde over zijn werk dat hij wereldwijd doet en zijn motivatie om mensen bewust te maken van het belang van aandacht voor het klimaat.
Voor de leerlingen hebben leerkrachten Ron Bastiaan Net en Gerrit Drenten deze ambitie vertaald in 2 opdrachten die dichter bij de belevingswereld en mogelijkheden van de leerlingen passen. De 2e opdracht is speciaal bedacht om ook aan te sluiten bij leerlingen die meer geïnteresseerd zijn in ontwerpen en vormgeving dan direct in de ‘harde’ techniek. Via deze keuzeopdrachten ontdekken leerlingen dat techniek overal is en werken in de techniek heel veelzijdig kan zijn:
1. Onderzoek samen een proefopstelling in de klas, waarbij het luchtklimaat in de klas kan worden gemeten. Geef aan het eind van het onderzoek enkele suggesties hoe je de luchtkwaliteit in de klas kan verbeteren.
2. Ontwerp elementen in een nieuw te bouwen school, waarbij een goed blijvende luchtkwaliteit een eerste vereiste is.

De leerlingen gaan zelf op onderzoek uit. Bij bedrijven in de buurt, op het internet; ze gaan vragen stellen, plannen delen en vooral met hun zelfgemaakte meetapparatuur meten wat planten doen met het klimaat in de klas

Een vast onderdeel van het programma is in ieder geval een bezoek aan Bronkhorst High-Tech.
Dit bedrijf heeft o.a. alles in huis om de leerlingen te laten zien wat er mogelijk is als het gaat om het meten van gassen en vloeistoffen en het automatiseren van de beheersing daarvan. Het is geweldig om te zien hoe zij in korte tijd het programma voor de leerlingen hebben aangepast in een volledig digitaal programma… Hoe dan? Daarover binnenkort meer!