De samenleving in de school en de school in de samenleving

Toolkit voor Blikopener-projecten

Blikopeners zijn projecten waarbij leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs op een uitdagende en creatieve manier kennismaken met beroepen in de techniek en in de zorg. Leerlingen werken aan betekenisvolle opdrachten van bedrijven en organisaties,  maken kennis met rolmodellen en doen zo nieuwe inzichten op over eigen talenten en interesses. Onderzoekend leren staat centraal.

In deze toolkit laten we leerkrachten zien hoe je projecten zo ontwerpt dat er én een slimme structuur is van activiteiten en begeleiding, én vrijheid voor de leerlingen om het avontuur aan te gaan. Zo kunnen leerlingen het plezier van onderzoek doen ervaren en krijgt de opdrachtgever een verrassende diversiteit aan ideeën en oplossingen van leerlingen. Bekijk de introductiefilm, of klik via de afbeeldingen hieronder direct door naar specifieke hoofdstukken.

Ben je eerst op zoek naar voorbeelden? Lees dan onze blogs over afgeronde Blikopeners. Ben je direct op zoek naar praktische hulpmiddelen? Deze vind je hier.

Uitgave: Stichting Educatiepunt, Zutphen juli 2022 | www.educatiepunt.nl