Gastles Bronkhorst High tech – Kompaan College “Klimaat in de Klas”

B & O, Blog, Home, scholen

05-11-2020

Hoe meet je nou “klimaat”? Wat meet je dan precies en wat heb je daarvoor nodig?

Tja… de docenten MavoXL bij het Kompaan College weten veel, maar wat is nou leuker dan dat te vragen aan het prachtige bedrijf Bronkhorst High Tech in Ruurlo dat elke dag mooie instrumenten maakt waar gassen en vloeistoffen mee gemeten en gedoseerd kunnen worden?
Vrijdag 30 oktober j.l. was het zover: drie medewerkers van Bronkhorst High Tech zaten thuis klaar en de leerlingen keken naar het digiboard. De materialen die normaal bij een bedrijfsbezoek horen waren al op school en er waren diverse filmpjes gemaakt zodat de leerlingen toch een goed beeld kregen van het bedrijf. Maar waarom heb je eigenlijk instrumenten nodig om lucht te doseren? De leerlingen mochten een ballon zelf proberen op te blazen tot precies 21 cm doorsnede. Wie kwam er het dichtstbij? Yes! Die kreeg een chocoladeletter waarvoor de ingrediënten zijn gedoseerd met behulp van instrumenten van Bronkhorst… Die zijn allemaal even lekker dus!
Er werd afgesloten met een quiz en zowel de winnaar als de medewerkers van Bronkhorst High Tech kregen een welverdiend applaus. Een interactieve presentatie voor een groep vraagt om inventiviteit van het bedrijf en de school en vraagt veel van de concentratie van de leerlingen. Goed gedaan allemaal!
De komende weken gaan de leerlingen zelf aan de slag met de opdracht die zij hebben gekozen.
Eén groep ontwerpt een proefopstelling in de klas, waarbij het luchtklimaat in de klas kan worden gemeten. Zij gaan met eigengebouwde meetapparatuur van Arduino aan de slag om de opstelling te testen.

Een andere groep gaat samen met interieurstyliste Tineke van den Polder van Studio Magnolia elementen ontwerpen voor in het nieuw te bouwen schoolgebouw in Vorden.