The sky isn’t the limit of creativity

B & O, Blog, Home, scholen

20-09-20 Een bijzonder project van Zorggroep Apeldoorn en het Technasium van Veluws College Walterbosch over technologie in de zorg.

De zorg is niet vaak zoveel in het nieuws geweest als de afgelopen periode door corona. Met z’n allen hebben we veel gezien over het belang van goede zorg en vaak ook extra waardering gekregen voor de vele professionals in de zorg.

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van technologie bieden veel kansen om de zorg nog verder te verbeteren. Maar welke kansen zijn dat precies? En hoe kunnen medewerkers daar ook enthousiast voor gemaakt worden?

Via een Blikopenerproject van het Educatiepunt gaan 17 leerlingen VWO 5 van het Technasium van Veluws College Walterbosch aan de slag met deze pittige en prikkelende vraagstukken. De leerlingen worden tijdens het project begeleid door hun docent Ceriel Asbreuk en door verpleegkundigen Wendy Leenheer en Emma Oostewechel. Wendy en Emma volgden beiden de bijzondere opleiding Gezondheid en Technologie van Saxion.

Op donderdag 17 september kwamen Wendy en Emma bij de leerlingen in de klas voor het bespreken van de thema’s waar de leerlingen mee aan de slag gaan. De les werd gestreamd voor twee leerlingen die vanwege corona-richtlijnen vanuit huis onderwijs volgen. Via een filmpje maakten de leerlingen kennis met Erik de Roo, manager Informatiemanagement en Automatisering van de zorgorganisatie. Erik is opdrachtgever voor de leerlingen. “Ik was meteen enthousiast over onze samenwerking, en ik ben ontzettend benieuwd naar de ideeën die jullie voor ons kunnen uitwerken en het profijt dat onze cliënten ervan kunnen hebben. Ik hoop jullie binnenkort in het echt te zien, en hoop dat jullie ook veel plezier gaan beleven in het project!”

Voordat dieper ingegaan werd op de thema’s, spraken Wendy en Emma met de leerlingen over hun beeld van de zorg. Aan welke instellingen denk je dan bijvoorbeeld? En wie heeft mogelijk interesse in een opleiding in de zorg? Kennen jullie de verschillende beroepen in de zorg? Weet je waar technologie al een rol speelt? Bij technologie is het niet alleen belangrijk om te kijken naar de kansen, maar ook naar de beperkingen. Met een leuk filmpje werd dit geïllustreerd.

In het project staat vernieuwing centraal, wat betekent dat iedereen heel creatief moeten denken. Aan de hand van een paar oefeningen ontdekten de leerlingen dat je makkelijk verleid wordt om in bepaalde kaders te blijven denken. Er werden tips uitgewisseld over hoe je jezelf kunt helpen om juist ánders te denken. “The sky isn’t the limit of creativity.”

Aan het eind van de bijeenkomst komen de thema’s aan bod waarmee leerlingen aan de slag kunnen gaan. Bijvoorbeeld: Hoe kunnen we via technologie beter in beeld krijgen hoeveel cliënten bewegen, en hoe kunnen we ze stimuleren om nog meer te bewegen? Hoe kunnen we zorgmedewerkers enthousiasmeren voor nieuwe technologie? En hoe kunnen we vrijwilligers, die door corona niet kunnen of durven komen, via technologie toch cliënten laten ondersteunen?

Leerlingen kunnen alles even laten bezinken en dan een definitieve keus maken. Ze hebben voor hun onderzoek en het uitwerken van een advies of ontwerp tot de kerst de tijd. Heel veel succes en plezier allemaal! We zijn ontzettend benieuwd naar de uitkomsten!