Wij presenteren: samenwerking Edisoncollege, Atlant en Zorggroep Apeldoorn

B & O, Blog, Home, scholen

10-12-2019

Dansen met een robot

Een grote koffer op wieltjes, voortgetrokken door een gastdocent van Zorggroep Apeldoorn. Samen met een collega van Atlant is ze op weg naar VMBO 2 van het Edisoncollege, de klas van Jeannette Kablau en Menno de Vree. Vandaag maken de leerlingen kennis met deze twee zorginstellingen, het begin van een mooie samenwerking tussen alle partijen.

Als je jong bent, heb je waarschijnlijk weleens kennisgemaakt met een zorginstelling, maar heb je meestal nog geen beeld van de rijkdom aan beroepen in de zorg. Er zijn zo veel verschillende werkzaamheden te doen en er zijn veel verschillende patiëntgroepen. Zou het iets voor jou zijn om er te werken?

Zorggroep Apeldoorn en Atlant hebben enthousiast hun hulp aangeboden bij het ontwikkelen en uitvoeren van Blikopenerprojecten met scholen. Wendy Leenheer en Claudia Verheggen zijn op school om kennis te maken met de leerlingen, en hen uit te nodigen om bij hun instellingen langs te komen en mee te helpen op verschillende afdelingen.

Als de koffer open gaat, komt een heel bijzonder hulpmiddel tevoorschijn: zorgrobot Zora. Al pratend over Zora komen we met de leerlingen op verschillende aspecten van zorg waarbij Zora helpt, van het stimuleren van beweging tot het bieden van gezelligheid en troost.

Interessant is ook om de speciale Wonderfoon te bekijken, een telefoon waar ouderen die onrustig zijn liedjes van vroeger mee kunnen beluisteren.

Leerlingen leren in de les niet alleen over medische beroepen, maar ook over mensen die in de zorg werken om patiënten en bezoekers bij de receptie welkom te heten, te koken voor mensen met bepaalde beperkingen, personeel op te leiden of ruimtes schoon te maken.

Aan het einde van de les gaan we samen met Zora in de benen! De jongens tegen de meisjes, wie kunnen het beste dansen met Zora?

Met een applaus van Zora ronden we deze eerste stap van ons project af.

Straks verder op locatie! Dan gaan de leerlingen bijvoorbeeld aan de slag in de keuken, bij de dagactiviteiten of in het speciale skillslab.