Wij presenteren: samenwerking Omnisport en Technasium Walterbosch

B & O, Blog, Home, scholen

05-12-2019

Rijd je Apeldoorn binnen vanuit Zutphen, dan zie je al snel het indrukwekkende gebouw van Omnisport. Met de 250 meter lange wielerbaan, de indoor atletiekbaan en de topsporthal is Omnisport de grootste topsportaccommodatie van Noord-Oost Nederland. Omnisport is de enige locatie in Nederland waar Europese en Wereldkampioenschappen baanwielrennen en atletiek mogen worden gehouden. Omnisport huisvest ook grote evenementen en concerten.

Het is een aansprekende locatie voor jongeren om niet alleen als sporter of als publiek naartoe te gaan, maar ook om aan de slag te gaan met uitdagende, technische ontwerpopdrachten.

Vanuit het Educatiepunt zagen we voor een Blikopenerproject al snel de link met het Technasium van Veluws College Walterbosch. Bij het Technasium werken alle leerlingen bij het vak Onderzoek & Ontwerpen aan opdrachten van bedrijven en instellingen. Docent Esther de Haan was direct positief over de kansen die samenwerking met Omnisport bood. Gezamenlijk zijn in aansluiting bij drie vragen van Omnisport uitdagende opdrachten geformuleerd waar leerlingen van 5 VWO mee aan de slag zijn.

De eerste groep werkt aan het ontwerpen van een mobiele brug tussen het middenterrein van de hal en het sportcafé. Hoe kan de brug zo gebouwd worden dat hij makkelijk op te bouwen en af te breken is en aan alle technische eisen voldoet? Kan het een alternatief zijn voor het (bij grote evenementen) huren van een brug?

Voor de tweede groep leerlingen staat het sportcafé centraal. Kunnen de leerlingen een nieuw ontwerp maken voor het café, zodat bezoekers langer blijven en ook nieuwe groepen bezoekers aangetrokken kunnen worden? Welke indeling is geschikt, welke materialen worden gekozen en welke keuzes worden gemaakt voor verlichting?

De derde groep leerlingen buigt zich over een heel ander vraagstuk. Bij grote concerten worden veel technische voorzieningen ingehuurd. Is het voor Omnisport een alternatief om de techniek zelf in huis te halen? Kan bijvoorbeeld licht en geluid een vaste plek krijgen aan het dak, of moet het per concert opgebouwd en afgebroken worden? Hoe zit het met opslag en de kosten?

In de tweede helft van februari presenteren de leerlingen hun ontwerpen in de business lounge van Omnisport.

Een mooi voorbeeld van win-win: uitdagend leren voor leerlingen én interessante producten voor het bedrijf!