Wij presenteren: samenwerking Zorggroep Apeldoorn en Sprengeloo

B & O, Blog, Home, scholen

28-01-2020

Via de Blikopener-projecten laten we leerlingen van basis- en middelbare scholen kennismaken met beroepen in de techniek en de zorg. In het project dat we jullie nu presenteren, komen beide werelden heel mooi samen! En dat hebben we te danken aan Zora!

Zorggroep Apeldoorn was direct heel enthousiast om deel te nemen aan een project, en bereid om leerlingen uit te nodigen om bij hen kennis te maken met de zorg. Dezelfde positieve reactie kregen we bij Sprengeloo (Veluwse Onderwijs Groep) van docenten Zorg en Welzijn, Manon Hoogenkamp en Marja Bolier. De docenten zijn samen met het Educatiepunt en een team van Zorggroep Apeldoorn (Wendy Leenheer, Iris Preusterink en Wouter van Wijhe) aan de slag gegaan met het ontwerpen van een mooi project.

In totaal 12 leerlingen zijn deze week gestart met de eerste activiteiten. Alle activiteiten zijn gekoppeld aan de afdeling Grift van de locatie Winkewijert. Winkewijert is een geriatrisch revalidatie- en herstelcentrum. Leerlingen kunnen kennismaken met medewerkers die ondersteuning bieden aan ouderen die revalideren na bijvoorbeeld een val of ongeval.

De eerste kennismaking met de zorg vond plaats op school, via een gastles van Wendy en Iris. Vanaf deze week gaan de leerlingen de praktijk in. Ze mogen een paar keer meelopen en meewerken op locatie, en kennismaken met cliënten. Een mooie kans voor de leerlingen om te ontdekken wat er komt kijken bij goede zorg, en of de zorg bij hen zou kunnen passen. Hun ervaringen delen ze op school tijdens een gastles, waarin specifiek ook wordt ingegaan op communicatie met cliënten. Een belangrijk onderwerp als je in de zorg wilt werken!

Deel twee van het project is helemaal gericht op de inzet van zorgrobot Zora. De leerlingen duiken de techniek in! Via een speciale workshop van Wouter leren de leerlingen alles over hoe Zora cliënten kan helpen om te bewegen en hoe Zora bediend kan worden. De leerlingen mogen in de praktijk met Zora aan de slag, en maken ter afsluiting van het project een inspiratiefilmpje voor mensen die op de afdeling met Zora aan het werk willen gaan.

Heel veel succes gewenst allemaal!